Katarina Kruhonja

Katarina Kruhonja, mr.sc.dr.med, liječnica nuklearne medicine u mirovini iz Osijeka.

Svoje mirovno djelovanje vidi kao osobni odgovor na ratno nasilja utemeljen na kršćanskoj duhovnosti koji gradi i živi kroz suradnju. Kao jedna od osnivačica Centra za mir-Osijek (1992.g.) sudjelovala u višegodišnjim poduhvatima poslijeranog oporavka i jačanju građanskog sudjelovanja u izgradnji demokratskog društva utemeljenog na kulturi nenasilja. Posebno ističe iskustvo u procesima mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ( Koordinacija mirovnih organizacija za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem te mreža Mirovnih timova u 10 ratom devastiranih lokalnih zajednica; oblikovanje i provedba sudioničkog planiranja Dijalogom do poželjne budućnosti u navedenim zajednicama).

Sudjeluje u osnivanju (2009.g.), razvoju i koordiniranju prve mirovne nagrade u Hrvatskoj s regionalnim i međunarodnim dosegom (Nagrada za promicanje mirotvorstva nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“  https://www.facebook.com/MirovnaNagrada.KrunoslavSukic ).

Pridonosi prijenosu znanja i obrazovanju za mir kao trenerica, angažmanom u osnivanju i koordiniranju Foruma MIROTVORNA ŠKOLA (od 2015.g.),  kao urednica/suautorica niza publikacija, priručnika i časopisa Centra za mir KULTURA MIRA; suatorica je European Curriculum on Nonviolent Conflict Transformation (NVCT) for Educators (2018) te urednica njegovog hrvatskog dopunjenog izdanja (2020.) https://drive.google.com/drive/folders/1Q_vO3LOXHttkaM7DpSCuPAgy3mTrNdHh?usp=sharing .

Od 2019. članica je međunarodnog ocjenjivačkog odbora UCLG, međunarodne mirovne nagrade za lokalne samouprave (gradovi i drugi oblici lokalnih samouprava) https://peaceprize.uclg.org/the-prize/the-jury/.

Dobitnica Rigth Livelihood Award 1998.g.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  • Ustanova za mirovno obrazovanje i djelovanje
  • Politike nenasilja
  • Cvjetkova 32, 31000 Osijek
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Mob: +385 95 837 52 71